Madskolerne i København er en succes

Freinetskolen
På FreinetSkolen i Valby har der været ’madskole’ i mange år. Elever deltager i planlægning og fremstilling af maden hver dag.  Foto: Jens Panduro

De fem madskoler i København har stor succes med at sælge sund, økologisk skolemad og involvere eleverne i tilberedningen af maden. To nye skoler, i Ørestaden og på Teglholmen i Sydhavnen, opføres nu også som madskoler med eget produktionskøkken og kantine.

Både politikere og landets øvrige skoler og kommuner følger med interesse de såkaldte madskoler i København. Madskolerne er så stor en succes, at to nye skoler, i Ørestaden og på Teglholmen i Sydhavnen, nu også opføres som madskoler med eget produktionskøkken og kantine.

Der er nu fem madskoler i hovedstaden, og konceptet dækker over, at eleverne i hold eller klassevis deltager i produktionen af  sund, økologisk mad til skolens øvrige elever. Tilberedningen af maden, viden om råvarernes kvalitet, produktion og emner som sundhed, landbrug og ernæring indgår som en del af undervisningen på tværs af fag som matematik, dansk og historie.

– De københavnske madskoler er i verdensklasse. Københavns Kommune og Københavns Madhus har været meget hurtige til at opsamle ny viden fra videnskabelige undersøgelser og nyttige erfaringer fra andre lande,  siger Dorte Ruge, der er projektleder for Økologisk Landsforenings projekt om økologi i skolemaden.

Økologien storsælger
Skolerne laver mad med en meget høj økologiandel. Seneste opgørelse viser, ifølge Københavns Madhus, at 70 procent af madskolernes råvarer er økologiske. Og de økologiske retter ryger over disken i stor stil: På madskolerne køber mellem 60 og 90 procent af eleverne den mad, som deres kammerater har tilberedt.

– Madskolerne viser, at køkken, kok og kantine er den bedste model for, hvordan skolemaden til en fair pris kan blive sund, økologisk og samtidig en del af elevernes maddannelse, siger Dorthe Ruge.

De fem madskoler er: Hillerødgade Skole, Tingbjerg Skole, Klostervængets Skole samt Amager Fælled Skole og Gasværksvejens Skole. Også specialskolen Engskolen bliver madskole i den nærmeste fremtid.