F.A.Q.

Projektleder, Dorte Ruge svarer:

Hvorfor er økologisk skolemad ikke mere udbredt end tilfældet er?
For det første mangler der viden om, hvad der kan lade sig gøre og hvordan man kan komme i gang
Der er flere måder at gøre det på – det viser vi på hjemmesiden.

For det andet så tror mange, at det bliver meget dyrere med økologi – men den væsentligste faktor i forhold til måltidets pris er faktisk ikke økologi.  Den væsentligste faktor er, om der fra offentlig side bliver givet tilskud til etablering af  køkkenfaciliteter og til medarbejderens løn. En god vejledning til køkkenlederne skal være med til at sikre, at budgettet kan overholdes – også med mere økologi.
Hvilken skolemadsordning mener Økologisk Landsforening er den bedste?
Økologisk Landsforenings holdning er, at hvis den økologiske mad ikke skal med hjemmefra, så er den bedste model nok, at der er et produktionskøkken på skolen, hvor maden laves med økologiske råvarer fra grunden af. Derudover skal der også være en kantineleder, der har pædagogisk baggrund og så stor faglig indsigt, at maden lever op til de officielle ernæringskrav til skolemad.

Der er flere fordele ved produktionskøkkenet: Lav produktionspris pga. minimal emballage og transport pr. måltid. Det er godt for miljøet og giver også mulighed for at anvende lokalt producerede økologiske fødevarer. En forudsætning for succes med den model er dog, at alle børn og voksne på skolen spiser maden fra det køkken.

Men på mange skoler er produktionskøkkenet ikke en realistisk model. Derfor anbefaler vi, at man ser på nogen af de andre modeller, der kan give mere økologi i maden til skolebørn.
Der er fx en leverandør som Frydenholm a/s, der leverer økologisk mad til blandt andet 9 skoler i Roskilde Kommune. På skolen modtager en medarbejder maden i store portioner – smager den til og står for salg til eleverne. Det kan også være sandwich med brød, bagt af økologisk mel fra Diakonissens Køkken på Frederiksberg. Eller portionsanrettet og nedkølet mad som i Køss i Københavns Kommune. I kan se oversigten over alle modeller under ’Hvordan kan man gøre?’

Kan man ikke fjerne sprøjtegifte  fra konventionel frugt ved at vaske den grundigt?
Næ, det kan man ikke. Det viser flere undersøgelser. Giften er lavet sådan, at den netop ikke forsvinder, hvis frugten bliver fugtig.
Klik på dette link, så kan du se hvordan myndighederne svarer på dette spørgsmål i 2006 på foranledning af spørgsmål fra Lene Hansen (S)

Når sprøjtegifte ikke kan vaskes af, er økologisk skolefrugt derfor et sikkert alternativ og en effektiv vej til at reducere mængden af pesticidrester i børnene.

Hvorfor bliver køkkenerne ikke godkendte og kører med 100% økologi?
Frydenholm er for øjeblikket en af de eneste udbydere, der har et statskontrolleret og godkendt økologisk køkken. Derfor ved vi at det kan lade sig gøre.
De øvrige leverandører har brug for at være sikre på at kunne levere det måltid, der er bestilt og ofte også betalt allerede. Hvis fx den økologiske variant mangler en dag ønsker de fleste køkkener at have muligheden for at supplere med andre produkter. Det kan man ikke som statskontrolleret økologisk køkken. God vejledning af professionelle omlæggere kan være med til mindske dette behov.
Men der er også behov for en indsats i forhold til udbyderne – ØLF arbejder ligenu på at de nuværende udbydere kan få mere økologi i deres skolemad, således efterspørgslen kan imødekommes.
Vi ved at mange udbydere og skolekantiner arbejder hårdt på at få flere økologiske varer med i grundsortiment – juice, mælk, frugt, osv.  Den største udfordring er nok at blive godkendt som producent af færdige økologiske måltider og at kunne sælge dem til en passende pris på skolen.