Start en økologisk køkkenhave
Kunne du godt tænke dig at have en køkkenhave? Vil du tilmed gerne have, at den er økologisk? Så læs med her, hvor du får en række råd til, hvordan du kommer godt i gang med din økologiske køkkenhave.
Lækre, økologiske planter
Hvis du gerne vil have en økologisk køkkenhave, er det væsentligt, at du udvælger planter, som trives godt i det danske klima. De skal helst ikke være for sarte i forhold til angreb fra dyr og bakterier. Er de dét, kan du risikere, at du bliver nødt til at sprøjte for at holde planterne i live, og så går pointen lidt af hele projektet. Vælg derfor afgrøder, som kan holde til noget.
Du kan eksempelvis nemt dyrke tomater og agurker i Danmark. Især hvis du har et drivhus, trives de godt. Er du i tvivl om, hvordan du passer tomater bedst muligt? Så læs om dyrkning af tomater her. Jordbær klarer sig typisk også ganske glimrende i det danske klima. Det samme gælder gulerødder og til en vis grad salat. Vær dog opmærksom på, at salat kan blive angrebet af skadedyr, hvis du er uheldig.
Grundlaget for en økologisk køkkenhave
Ud over at du skal vælge planter, der kan klare sig uden diverse unaturlige “hjælpemidler”, skal du naturligvis også sikre dig, at din køkkenhave grundlæggende er økologisk. Du tænker måske ikke umiddelbart over det, men det meste jord til privat beplantning er ikke som udgangspunkt økologisk. Når du skal anlægge køkkenhave, skal du derfor gå specifikt efter økologisk plantejord.
Uanset om du ønsker at have køkkenhave i højbede eller i et drivhus, kan du finde økologisk jord, som er perfekt til formålet. Find økologisk jord til højbede her, hvis det er denne løsning, du foretrækker. Fordelene ved højbede er mange, og derfor er der også en del, der vælger at anlægge køkkenhave på denne måde. Har du mulighed for at have køkkenhave i et drivhus, får du nogle lidt andre muligheder i forhold til, hvad du kan dyrke. Det skyldes, at eksotiske planter trives bedre i et lyst og varmt drivhus, end de gør i et udendørs højbed.
Tips til den økologiske køkkenhave
Du kan sagtens få et rigtig godt udbytte af en økologisk køkkenhave. For at få det skal du blot sætte dig godt og grundigt ind i, hvordan forskellige afgrøder klarer sig bedst i Danmark. Netop fordi du ikke ønsker at gøre brug af kunstgødning og sprøjtegift, skal du være lidt mere påpasselig med, hvilke afgrøder du vælger.
Hvis du ønsker at få mest muligt ud af din køkkenhave, er der forskellige afgrøder, som du med fordel kan plante sammen. Planter du eksempelvis jordbær og hvidløg sammen, vil de typisk trives bedre, end hvis du planter dem hver for sig. Det skyldes, at de udnytter forskellige næringsstoffer fra jorden og indgår i en form for symbiose. Sådan gælder det for flere forskellige plantesammensætninger. Udnytter du dette, vil du opleve at få et endnu større udbytte af din økologiske køkkenhave. Du kan naturligvis også vælge at gøde med økologisk gødning, hvis dine planter har brug for et boost.