Den populære ravjagt


Hvad er rav?

Rav er noget, vi mennesker har samlet i rigtig mange år så ravjagt ved stranden har eksisteret i mange år. Rav stammer fra store skovområder. For 55 mio. år siden spredte rav sig ud over store dele i Nordeuropa. Rav er en slags guld fra skoven. Harpiks fra træerne drypper harpiks. Dette harpiks har ligget længe og hærdet sig på skovbunden. Efterfølgende har floder og is transporteret den forstenede harpiks rundt til store dele af verden.

Man finder en stor mængde rav på vestkysten i Jylland. Det er når træernes grene fældes, at harpiksen begynder at komme ud. Det tager 20-30 mio. for hapiks at hærdes. Derfor kan man ofte finde små insekter inde i ravet. Harpiks er løbet ned af et træ og på den måde opfanget nogle små insekter på vejen. Man mener, at der er omkring 500.000 kg rav ved Østersøen.

På ravjagt

Hvis man gerne vil have fat i det smukke rav-guld, handler det mest om tålmodighed og lange gåture langs strandkanten. Lægger man indsatsen, kan man finde rigtig meget rav men der findes en meget lettere løsning og det er ved brug af en pande ravlygte. Man kan til fordel undersøge hele vestkysten. Når man er på ravjagt, kan man let stirre sig blind. Der findes nemlig også mange sten, som ligner rav rigtig meget.

De sten har selvfølgelig ikke den samme værdi som det rigtige rav. For at tjekke om man virkelig har fundet rav, kan man tage stykket og banke let mod ens tænder. Hvis det giver en skarp lyd, er det formegentlig sten. Lyder det let og blidt, kan man næsten være 99% sikker på, at det er rigtigt rav. Desuden er ravs densitet som sagt let. Derfor er rav lettere end sten.

Pande ravlygte i mørket

Når der først er blevet mørkt og solen er gået ned er det slut med at finde rav med mindre man har udstyret til at gøre det med og heldigvis er det ikke som tidligere noget der koster en formue, kan godt huske da jeg i 2017 købte min første ravlygte og måtte betale næsten 3000 for den men den gang var det det aller hotteste man kunne købe for penge og jeg har den stadig. Jeg har dog sidenhen købt en pande ravlygte da jeg tit går i vandet og finder mit rav og med en pande ravlygte har jeg begge hænder fri hvilket for mig er vigtigt da jeg så kan have hænderne i lommen.

Vælg den rigtige pande ravlygte

De mange UV-lamper kommer i mange forskellige former og kraftighed af lysstyrke. Er de meget kraftige i UV-lyset, har man størst chance for at finde meget rav. Det er det, da stykkerne lyser mere op ved mere lys. Man kan undersøge hvor mange LED-enheder lygten har.

Det er vigtigt at have UV-beskyttelsesbriller på ved brug af de kraftige lamper. UV-lyset kan som bekendt fra solen skade ens øjne og syn. Når du skal vælge en pande ravlygte til den populære ravjagt, er det vigtigt at tænke på, om du på din ravjagt vil gå i vand – og i så fald: hvor dybt vand du vil gå på. Her skal du kigge på den såkaldte keglestyrke. Keglestyrke er styrken af ravlygtens lys. På en skala fra 1 til 10, hvoraf 10 er kraftigst, skal du alt efter vandets dybde vælge en ravlygte med en kegle styrke, der passer. Jo dybere vandet er, des højere skal keglestyrken være. Du bør derfor være opmærksom på hvor du ønsker at bruge din ravlygte, da det ikke er uden betydning i forhold til hvilken type du skal vælge.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *